Zapiekanka porowa z ziemniakami i beszamelem
Dlaczego?
Por ostatnio mnie prześladuje. Dodaję go do wszystkiego, jako wspaniały wzmacniacz smaku. Ostatnio żona i ja kupiliśmy ich trochę za dużo, więc należało coś z tym zrobić 😊
Składniki
- Dwa pory
- 4 łyżki bułki tartej
- Szklanka mleka
- 0,5 kilograma ziemniaków
- Jedna duża cebula
- Szklanka mleka 1,5%
- Olej rzepakowy
- papryczka ostra
- Sól, cukier i pieprz, kurkuma
Przygotowanie
Por cienko pokrojony blanszujemy (zostawiamy jeden zielony liść), następnie mieszamy z tartą bułką, doprawiając pieprzem i skolą.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie z łyżką kurkumy (kurkuma spowoduje, że ziemniaki będą mieć ładny, żółty kolor) 15-20 minut, następnie kroimy w plastry i podsmażamy na zeszklonej wcześniej cebuli.
Siekamy ostrą papryczkę z liściem porowym, lekko dusimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy mąkę, a następnie mleko tworząc sos podobny do beszamelu, dodajemy też sól.
Całość układamy w żaroodpornym naczyniu, w poniższej kolejności:
- Ziemniaki
- Por z tartą bułką
- Sos
Wszystko pieczemy w temperaturze 180 C około 25 minut. Na koniec można włączyć termoobieg, żeby podrumienić sos. Podajemy po lekkim przestudzeniu, abe konsystencja była zwarta.
Komentarze
Prześlij komentarz